Χρήσιμες Πληροφορίες για την Αθήνα

Ζώνη ώρας

Η Ελλάδα είναι στη Ζώνη Ώρας Ανατολικής Ευρώπης. Ανατολικής Ευρώπης Standard Time (EET) είναι 2 ώρες μπροστά από την ώρα Γκρίνουιτς (GMT 2).

Όπως και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, το καλοκαίρι (Θερινή ώρα) Ώρα παρατηρείται στην Ελλάδα, όπου ο χρόνος μετατίθεται κατά 1 ώρα, 3 ώρες μπροστά από την Ώρα Γκρίνουιτς (GMT 3). Μετά τους καλοκαιρινούς μήνες η ώρα οπισθοδρομεί 1 ώρα  Ώρα Ανατολικής Ευρώπης (EET) ή (GMT 2). Το φως της ημέρας εξοικονόμηση χρόνου (GMT 3) στην Ελλάδα ξεκινά στις 3 π.μ. την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και τελειώνει στις 4 το πρωί την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Ταξιδιωτικές πληροφορίες
Πληροφορίες για αεροδρόμια

Η Ελλάδα έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο αερολιμένων που καλύπτει σχεδόν όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βρίσκεται 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας και είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω της Αττικής Οδού, ένα αυτοκινητόδρομο έξι λωρίδων που αποτελεί την Περιφερειακή Οδό της πόλης των Αθηνών. Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Αθήνα και η σύνδεση της πόλης με το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρομίου, γίνεται από το μετρό, το σιδηρόδρομο και τα αστικά λεωφορεία του. Έτσι διασφαλίζεται η αποτελεσματική μεταφορά για τους επιβάτες αεροπλάνων διευκολύνεται η σύνδεση με βασικά τουριστικά αξιοθέατα.

Σχετικά links:

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Η πρόσβαση και η στάθμευση

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Αφίξεις Αναχωρήσεις

Ελληνικά Αεροδρόμια

Πληροφορίες για το Metro

Η Αθήνα έχει μια καλή υπηρεσία μετρό που προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε διάφορα σημεία της πόλης. Είναι γρήγορο, ασφαλές, άνετο και αξιόπιστο.

Σχετικά links:

Μετρό Αθήνας Χάρτης

Γραμμή 1 (πράσινη γραμμή): Αθήνα-Πειραιάς Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ)

Γραμμή 2 (κόκκινη γραμμή) & Γραμμή 3 (μπλε γραμμή): Αττικό Μετρό

Αθήνα Προαστιακός Σιδηρόδρομος – “Προαστιακός”: Διαδρομές, Σταθμοί (χάρτης)

Πληροφορίες για τα Πλοία

Η Ελλάδα έχει πολλά λιμάνια. Το μεγαλύτερο είναι το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά που είναι το σημείο εκκίνησης για όλες τις εμπορικές και τις διεθνείς διαδρομές. Πλοία αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου, την Κρήτη και τον Αργοσαρωνικό. Άλλα επιβατικά λιμάνια είναι τα λιμάνια της Ραφήνας, το λιμάνι του Λαυρίου, το λιμάνι της Πάτρας, το λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη, καθώς και όλα τα λιμάνια των μεγάλων νησιών του Ιονίου και του Αιγαίου.

 Σχετικός σύνδεσμος:

Πληροφορίες ωραρίων και δρομολογίων

Πληροφορίες για τα Λεωφορεία
Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο των λεωφορείων.

Σχετικός σύνδεσμος:

Αστικά Λεωφορεία (Αθήνα περιοχή)

Κλίμα

Το κλίμα στην Ελλάδα είναι τα χαρακτηριστικά του Μεσογειακού κλίματος, δηλαδή  με ήπιους χειμώνες, σχετικώς θερμά και ξηρά καλοκαίρια και, γενικά, μακρές περίοδους ηλιοφάνειας κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. Μακροχρόνια διαστήματα διαδοχικών βροχερών ημερών δεν είναι συχνά στην Ελλάδα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η συννεφιά δεν διαρκεί περισσότερο από 2 ή 3 ημέρες στη σειρά, κάτι που δίνει στη χώρα ένα μεγάλο προνόμιο σε σύγκριση με πολλές άλλες περιοχές του κόσμου. Επιπλέον, η βαριά χειμερινή περίοδος διακόπτεται συχνά κατά τον Ιανουάριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου απο ηλιόλουστες μέρες της άνοιξης, ένα φαινόμενο γνωστό από την αρχαιότητα ως «αλκυονίδες ημέρες». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι υψηλές θερμοκρασίες μετριάζονται από το φρέσκο ​​αεράκι της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές της χώρας και από τη βόρεια ανέμους που φυσούν κυρίως στο Αιγαίο.

Σχετικά links:

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία: Ελλάδα Γενική Πρόγνωση (3-6 ημέρες)

Σύστημα Ποσειδών: Πρόγνωση Καιρού

Διαβατήρια / Πληροφορίες για βίζα

Απαιτήσεις διαβατηρίων και θεώρησης διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Ελληνικών Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών στο εξωτερικό: πατήστε εδώ

 Πληροφορίες για της Τράπεζες και το Νόμισμα

Από την 1η Ιανουαρίου 2002, το Ευρώ (EUR) είναι το νόμισμα της Ελλάδα. Η αξία των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων είναι 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ, ενώ τα κέρματα έρχονται σε ονομαστικές αξίες του 1 ευρώ, 2 ευρώ, 1 σεντ, 2 σεντ, 5 σεντ, 10 σεντ και 20 σεντ.

Ένας μετατροπέας νομίσματος είναι διαθέσιμος εδώ

Οι περισσότερες τράπεζες είναι ανοικτές 8:00 πμ – 14:30 μμ από Δευτέρα έως Πέμπτη και 8:00 π.μ. – 14 μ.μ. Παρασκευή.

Τα ΑΤΜ είναι ευρέως διαθέσιμα στην Ελλάδα. Τα περισσότερα δέχονται κάρτες Visa και MasterCard (που θα καταβάλει τόκους επί αναλήψεις μετρητών), καθώς και χρεωστικές κάρτες της διεθνώς αποδεκτά δικτύων όπως Cirrus και Maestro.

Travellers checks και Εurocheques που έχουν εκδοθεί από επίσημους φορείς μπορούν να ανταλλάσσονται σε όλες τις ελληνικές και ξένες τράπεζες καθώς και σε μεγάλα ξενοδοχεία.

Πιστωτικές κάρτες: Οι περισσότερες μεγάλες πιστωτικές κάρτες (American Express, Diners Club, MasterCard, Visa) είναι αποδεκτές στην Ελλάδα.

Ηλεκτρικές Συσκευές

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι εναλλασσόμενο ρεύμα 220 βολτ, 50 κύκλοι. Συσκευές για 110 ή 120 βολτ μπορούν να λειτουργούν με τη χρήση μετασχηματιστή των 220 – 250 / 110 volts.