Τα Νότια Προάστια

Παλαιό Φάληρο / Καλαμάκι

Το Παλαιό Φάληρο είναι στην ακτή, στο τέλος της Λεωφόρου Συγγρού. Ιδανικό για όσους θέλουν να ζουν κοντά στη θάλασσα και να είναι σε λογική απόσταση από την Αθήνα ή τον Πειραιά. Παλαιότερα ήταν ένα καλοκαιρινό θέρετρο, αλλά τώρα πια σχεδόν όλες οι παλιές βίλες έχουν πλέον  αντικατασταθεί από επτά / οκτώ ορόφων πολυκατοικίες. Αν νοικιάσετε ένα διαμέρισμα μπροστά στη θάλασσα θα έχετε υπέροχη θέα. Οι δρόμοι όμως, είναι στενοί και η στάθμευση μπορεί να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Υπάρχει μια καλή εμπορική περιοχή με σούπερ μάρκετ, καταστήματα ένδυσης, εστιατόρια και κομμωτήρια. Η περιοχή μπροστά από την παραλία του Φλοίσβου προσφέρεται για βόλτες στην πολυτελή μαρίνα με τα γιοτ και με τα ωραία εστιατόρια και καφέ.

Το Καλαμάκι είναι πολύ κοντά στο Παλαιό Φάληρο στο δρόμο που οδηγεί προς τη Γλυφάδα. Η προσφορά κατοικιών είναι πολύ παρόμοια με το Παλαιό Φάληρο με λογικά ενοίκια και φωτεινά διαμερίσματα με καλή θέα προς τη θάλασσα.

Γλυφάδα

Η Γλυφάδα έχει αναπτυχθεί κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια και είναι σήμερα ένας από τις κορυφαίες κατοικημένες περιοχές της νότιας Αθήνας. Η Γλυφάδα έχει γίνει επίσης ένα σημαντικότατο εμπορικό και επιχειριματικό κέντρο, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν ανοίξει γραφεία στην περιοχή σε μια προσπάθεια να μείνουν μακριά απο τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας. Υπάρχει αφθονία πολυτελών ακινήτων στη Γλυφάδα και πολλά από τα κτίρια είναι νέα και σε καλή κατάσταση. Μπορείτε να βρείτε βίλες και μεζονέτες προς ενοικίαση καθώς και διαμερίσματα όλων των μεγεθών. Τα ενοίκια ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του κτιρίου και την τοποθεσία (οι περιοχές της Άνω Γλυφάδας / Τερψιθέας / Αργυρούπολης είναι γενικά φθηνότερες). Το τραμκάνει το ταξίδι από και προς την πόλη πολύ πιο εύκολο. Η Γλυφάδα έχει το μοναδικό γήπεδο γκολφ στην Αθήνα. Υπάρχει μια σημαντική εμπορική περιοχή με κάθε τύπο εστιατορίου που μπορείτε να σκεφτείτε. Υπάρχει επίσης μια πληθώρα από κλαμπ μπροστά στη θάλασσα, αν και πολλά λειτουργούν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βούλα

Η Βούλα είναι κοντά στη Γλυφάδα και παρόμοια σε πολλά σημεία. Υπάρχει ένα μικρό εμπορικό κέντρο και ένα ευχάριστο πάρκο παιδιών με εστιατόριο και καφέ μπροστά στη θάλασσα. Τα ενοίκια είναι παρόμοια με εκείνα στη Γλυφάδα με τους ιδιοκτήτες να ζητούν υψηλότερα μισθώματα για τα ακίνητα στο Πανόραμα που είναι στην πλαγιά του βουνού και έχει εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Μπορείτε να επίσης να βρείτε σπίτια με πισίνες, αλλά δεν υπάρχουν πολλά και τα ενοίκια είναι αυτόματα ακριβότερα. Το πλησιέστερο διεθνές σχολείο που φιλοξενεί τα περιοσσότερα παιδιά που ζουν στα Νότια Προάστεια είναι το St. Laurence.

Βουλιαγμένη / Καβούρι

Λίγο πιο κάτω από την ακτή φτάνουμε στο Καβούρι και τη Βουλιαγμένη στη συνέχεια. Και οι δύο περιοχές είναι κατά κύριο λόγο αμειγούς κατοικίας και τα ενοίκια είναι υψηλά. Πολλοί άνθρωποι έρχονται στο Καβούρι και τη Βουλιαγμένη για να κολυμπήσουν καθώς οι παραλίες είναι αρκετά καλά συντηρειμένες και το νερό είναι πολύ καθαρότερο από ό, τι σε περιοχές όπως η Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο. Για τους μη οδηγούς, η περιοχή δεν είναι πρακτική καθώς δεν υπάρχουν πολλά καταστήματα και σουπερμάρκετς. Η Βουλιαγμένη είναι πολύ καλή για όλα τα θαλάσσια σπορ και έχει μια λίμνη γλυκού νερού (κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), η οποίο προσφέρεται για κολύμβηση όλο το χρόνο.

Βάρη / Βάρκιζα

Η Βάρη είναι μια περιοχή υπό ανάπτυξη και τα ενοίκια είναι πολύ χαμηλότερες από ότι σε άλλες παράκτιες περιοχές. Είναι καλή τοποθεσία με εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο, αλλά με μικρό κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω αυτής. Υπάρχουν διαμερίσματα προς ενοικίαση αλλά συνήθως όχι μεγαλύτερα από 140 τ.μ.  Νεόδμητες μεζονέτες μπορούν να βρεθούν στο Μηλαδέζα και το Κόρμπι αλλά έχουν γενικά μικρούς κήπους.

Η Βάρκιζα, μέχρι πρόσφατα, ήταν ένα καλοκαιρινό θέρετρο κυρίως με πολυκατοικίες. Υπάρχει μια καθημερινή ψαραγορά μπροστά στη θάλασσα καθώς και τα βασικά καταστήματα. Η περιοχή είναι ήσυχη το χειμώνα, αλλά ζωντανεύει το καλοκαίρι με πολλά υπαίθρια εστιατόρια και καφετέριες.

Αγ. Μαρίνα / Λαγονήσι / Σαρωνίδα

Αν πραγματικά θέλετε να ξεφύγετε από την πολυκοσμία και την κυκλοφορία η Αγία Μαρίνα, το Λαγονήσι ή ηΣαρωνίδα είναι καλές εναλλακτικές λύσεις. 50% όσων ζουν σε αυτές τις περιοχές είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι, σε αντίθεση με τους κατοίκους του καλοκαιρού. Οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα ήσυχες το χειμώνα. Το  αυτοκίνητο είναι απαραίτητο καθώς οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν επαρκούν. Υπάρχουν μερικές πολύ ωραίες μονοκατοικίες με πισίνες για ενοικίαση και πολλά διαμερίσματα και σπίτια που έχουν όμορφη θέα στη θάλασσα. Νέοι δρόμοι έχουν πρόσφατα κατασκευαστεί που διευκολύνουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο των Σπάτων και στα βόρεια της Αθήνας, μέσω της Αττικής Οδού, (ιδιαίτερα εάν θέλετε το παιδί σας να παρακολουθήσει το Campion ή τοACS). Υπάρχουν πολλές καλές ελληνικές ταβέρνες στην περιοχή, αλλά λίγα μεγάλα καταστήματα ή σούπερ μάρκετ. Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στη Γλυφάδα για να κάνουν τα ψώνια τους. Υπάρχει ένα καλό τένις κλαμπ στη Σαρωνίδα και γραφικά θερινά σινεμά το καλοκαίρι.